Campingtips

Kanske är du en van campare som har stenkoll på hur man beter sig på en camping och också vet precis hur du ska göra för att fördriva tiden de dagar då solen kanske lyser med sin frånvaro.

Eller så är du en novis på det här med camping och då kan det vara bra med lite campingtips så att din semester blir så bra som det bara är möjligt och att du också är like välkommen nästa år. Här får du några oskrivna regler som gäller camping i Sverige och också tips på saker du kan göra inomhus om det regnar.

Vad gör man på en regnig dag?

Sol, bad och värme är något de allra flesta av oss förknippar med semestertider men ibland så kan det vara så att man blir tvungen att roa sig på andra sätt på grund av vädrets makter. Läs en bok, lös korsord eller anordna en spelkväll med dina grannar! Det är enbart fantasin som sätter gränserna och varför ska man en låta en regnig dag få förstöra semestern?

Spela spel tillsammans med andra eller spela på egen hand

Man kan underhålla både sig själv och andra med hjälp av enkla medel. Varför inte ta fram kortleken och spela lite Gin, Poker eller Chicago med dina grannar över en öl? Eller se till att ha med dig en liten samling med brädspel av olika slag. Luffarschack, Monopol, Backgammon eller När Då Då är några förslag och du hittar fler sällskapsspel här.

Har du tillgång till en TV i din husvagn så kan du också ta med dig ett tevespel och då tävla i bilsport eller något annat skoj. Även med hjälp av din mobiltelefon eller surfplatta kan du få en stunds avkoppling eller underhållning om du hellre spelar mer på egen hand. Du kan exempelvis ladda hem någon av all de tusentals appar som finns och lira lite Candy Crush eller ett spel där du ska lösa pussel. Med lite tur så kommer solen snart tillbaks och du kan vara ute på stranden igen.

Campingens oskrivna regler handlar om respekt

Det är trångt när man campar och det är en av de saker som gör att folk ser tjusningen i det. Vagnar och tält står tätt intill varandra och även om det är en mysfaktor i sig så är det viktigt att visa hänsyn mot varandra.

  • Tänk på ljudvolymen – En tältduk är tunn och det är också en husvagnsvägg. Bara för att du stängt dragkedjan eller dragit till din dörr så betyder det inte att ingen kan höra dig. Gap och stoj är aldrig uppskattat och musik på hög volym kan leda till hög irritation! Alla campingar har en tidpunkt då det ska vara tyst på campingen, respektera denna regel!
  • Djur på camping – Är oftast tillåtet men det är extremt viktigt att man har koll på dem samt tar upp eventuell avföring från dem. Alla som besöker en camping älskar inte din hund bara för att du gör det.
  • Respektera tomtgränserna – Varje familj, eller person, som hyr en campingplats vill ha den ifred. Det är aldrig OK att gena över någons tomt. Använd de stigar och förberedda vägar som finns för allas trevnad.
  • Vänta med långduschen – Det är många som ska samsas om duscharna på en camping, tänk därför på att hålla din duschtid till ett minimum. Speciellt viktigt är detta om det är kö till duscharna! Vänta med långduschen tills du kommer hem igen så är alla nöjda.
  • Öppna inte stängda dörrar – Om någon har stängt dörren till sin husvagn, eller dragit igen dragkedjan på tältet så betyder det att man vill vara ifred. Även om ni har blivit vänner så tänk på att inte öppna en dörr som är stängd!